Forget-me-not ring


Kultaa seostamalla saa aikaan monta eri väriä. Tässä herkän kauniissa sormuksessa kullan herkullinen värileikki, romanttinen tyyli ja aistikkaat kukkakoristeet vievät ajatukset viktoriaaniseen aikaan. Lemmikin kukat viestivät aidosta rakkaudesta ja uskollisuudesta. Kukan terälehdet ovat punakultaa, sivulehdet viherkultaa, heteet hienokultaa, sormuksen runko valkokultaa ja nauha, joka sitoo kukat sormuksen ympäri, on keltakultaa.Käyn mielelläni katselemassa antiikkiliikkeissä tai antiikkimarkkinoilla vanhoja koruja. Tutkin leimoja, kuinka koru on valmistettu ja mitä tunnetta se herättää minussa.  Kilpailun aihe menneisyyden muistot avasi heti ideoita ja innosti lähtemään kisaan mukaan. 


Kukka-aiheen valinta oli minulle helppo. Kukkaiskieli eli floriografia oli erityisen suosittu ilmiö 1800-luvulla. Kukilla oli merkityksensä ja kimput koottiin kukkien sisältämien viestien mukaan. Kukat antoivat minulle mahdollisuuden käyttää kullan eri värisävyjä luonnollisesti sormuksen valmistuksessa. 

Jokainen kukka on hieman erilainen. Jokainen kukka ja lehti on yksilö, joka valmistetaan käsityönä. Viimeistelyn kukkaan tekee käsinkaiverrus. Kullan eri värisävyt on saatu aikaiseksi sekoittamalla seosaineet eri suhteessa. Jokainen sormus on yksilö, käsityönä valmistettu teos.

Mainitsin aikaisemmin kuinka viktoriaanisella ajalla käytettiin kukkia rakkauden kielenä. Tämä laajeni koruihin monilla kukkakuvioilla, jotka sisälsivät jalokiviä tai leikkivät erivärisillä kullan sävyillä. Vihreää kultaa käytettiin erityisesti lehtiin.

Yhdistin nämä kolme asiaa  - rakkauteni vanhoihin koruihin, viktoriaanisen ajan kukkaiskieleen ja sekä taitoni käyttää värillistä kultaa kukkien ilmaisemiseen - ja kaikesta tästä syntyi sormukseni. Menneisyys on puhunut: Forget-me-not.

- Pia-Mari Jull


ÄÄNESTÄ 'FORGET-ME-NOT', NUMERO 3

Kuvat

Napsauta/napauta suurentaaksesiÄänestä 'Forget-me-not' Vuoden Kaunein Sormus 2021 -finaalissa

Suomalaiset korumuotoilijat inspiroituivat menneiden aikojen estetiikasta, kun he suunnittelivat upeita sormuksia Vuoden Kaunein Sormus 2021 -kilpailuun. Valitse suosikkisi 31.10.2021 mennessä ja voit voittaa Remington-hiustenkuivaimen ja suoristusraudan.

Löydä suosikkisi 10 finalistisormuksen joukosta! Kaikki finalistisormukset edustavat suomalaista korusuunnittelua ja kultasepäntyötä. Vuoden Kaunein Sormus 2021 -kilpailun teema ”Menneisyyden muistot” on innostanut muotoilijoita etsimään inspiraatiota menneiden vuosikymmenten muotokielistä ja kunnioittamaan suomalaisen kultasepäntaitojen alkuperää ja jatkuvuutta.


ÄÄNESTÄ 'FORGET-ME-NOT', NUMERO 3

Laaja kattaus erilaisia sormuksia

Vuoden kaunein sormus -kilpailun esikarsintaan osallistui yli 80 sormusta. Lukumääräisesti, mutta myös tyyliltään sormukset esittelivät monipuolisesti erilaisia tyylejä. Esiraati arvioi kilpailuun ilmoitettuja sormuksia laadun, käytettävyyden ja estetiikan ohella myös siitä näkökulmasta, miten nimi ja tarina tukevat sormuksen muotoilua.

Esiraadissa vuonna 2021 työskentelivät yhteistyöpäällikkö Piia Lehtinen (Designmuseo), johtava intendentti Hanne Siekkinen (Huutokauppa Helander), toimitusjohtaja Henrik Kihlman (Suomen Kultaseppien Liitto), juontaja Hanna Kinnunen (Radio Aito iskelmä), päätoimittaja Sari Yli-Salomäki (Häät-lehti ja Häät.fi) ja tiedottaja Taira Sjöblom-Tallus (I love me, Messukeskus).

Sormuksia arvioidessaan raati kiinnitti huomiota niiden laatuun, omaperäisyyteen ja estetiikkaan. Sen lisäksi pohdittiin myös sitä, miten sormuksen tarina tukee muotokieltä ja miten se ilmentää annettua teemaa.

Vuoden Kaunein Sormus -kilpailun järjestävät vuosittain yhteistyössä I love me -messut ja Häät-media. Kilpailu järjestetään tänä vuonna 14. kerran. Kultasepät saivat ilmoittaa omat sormuksensa kisaan kevään 2021 aikana. Yleisö valitsee voittajan tässä 31.10.2021 päättyvässä äänestyksessä, ja voittaja julkistetaan marraskuussa 2021.